icon

Slaapdienst toch werktijd

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft gisteren opnieuw geoordeeld dat slaapdiensten moeten worden aangemerkt als werktijd.
De zaak was aangespannen door Duits ambulancepersoneel, dat nachtelijke wachtdiensten doorbracht op de medische hulppost. Het ambulancepersoneel wenste de nachtelijke uren uitbetaald te krijgen als 'gewone' werkuren.
Het Hof heeft in haar arrest Pfeiffer nu nogmaals bepaald dat “dergelijke perioden van dienstwaarneming/permanentie bij de bepaling van de maximale dagelijkse en wekelijkse arbeidstijd volledig moeten worden meegerekend”. Dit is in lijn met eerdere jurisprudentie van het Hof, maar in strijd met het voorstel van de Europese Commissie om dergelijke werkuren juist niet als arbeidsuren aan te merken (zie de entry van 24 september 2004). Het lijkt erop alsof het Hof vasthoudt aan haar lijn, totdat de Arbeidstijdenrichtlijn daadwerkelijk gewijzigd wordt.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Slaapdienst toch werktijd

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief