icon

Code Tabaksblat al uitgevoerd

De Nederlandse Corporate Governance Code (ook genoemd Code Tabaksblat) blijkt door een groot aantal Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen al toegepast te worden.
Het Netherlands Institute for Corporate Governance (NICG) heeft de jaarverslagen 2003 van 80 beursbedrijven laten bestuderen. De overgrote meerderheid (zo'n 90%) blijkt de regels van de Code al te hebben opgenomen in haar jaarlijkse verslagen, terwijl de Code pas per 2005 in werking treedt. De onderzochte ondernemingen wijken slechts miniem af van de Code, en als er al sprake is van een afwijking dan wordt dit gemotiveerd. Ook dit is een regel van de Code: “pas toe of leg uit”.
De meeste afwijkingen betreffen de benoemingstermijn van bestuurders (19 keer), de maximale ontslagvergoeding (22 keer) en het maximale aantal commissarissen (11 keer). Deze afwijkingen vloeien voort uit bestaande contracten die de ondernemingen hebben gesloten met hun bestuurders en commissarissen. Om volledig aan de Code te voldoen, zouden deze contracten opengebroken moeten worden. Volgens hoogleraar Arnoud Boot, een van de opdrachtgevers voor het onderzoek, zal dit moeilijk worden. Morris Tabaksblat daarentegen, “founding father” van de Code, stelt dat de ervaring in Groot-Brittanië leert dat contracten inderdaad worden opengebroken onder invloed van de Corporate Governance-regels. In 2005 zal blijken in hoeverre ondernemingen daadwerkelijk gehoor geven aan de Code. Het rapport van het NICG is te bestellen via hun website.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Code Tabaksblat al uitgevoerd

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief