icon

Dexia trekt hoger beroep in

Het Financieele Dagblad meldt dat Dexia het hoger beroep intrekt dat zij had ingesteld tegen de beslissing van de Autoriteit Financiële Markten d.d. 22 juli 2004. In die beslissing had de AFM aan Dexia boetes opgelegd in verband met overtreding van veschillende regelingen. Wij schreven hierover eerder op deze weblog.Klik hier voor vorige entry.
Volgens Dexia heeft het doorzetten van het hoger beroep geen zin. De hoogte van de boete is gering en zou niet een hoger beroep rechtvaardigen. Daarnaast ziet het oordeel van de AFM slechts op twee kleine onderdelen van de brochure van de WinstVerDrieDubbelaar, die van ondergeschikt belang zijn. En de schadelijke publicitaire effecten zijn toch al ingetreden en zullen niet worden ongedaan gemaakt door een hoger beroep, aldus nog steeds Dexia.
Overigens kan, volgens Dexia, uit het intrekken van het hoger beroep niet worden afgeleid dat Dexia het eens is met het oordeel van de AFM dat de brochure over de WinstVerDrieDubbelaar misleidend is. Dat is met name van belang voor de vele privaatrechtelijke procedures die thans lopen. Als Dexia op enige wijze zou erkennen dat haar brochures misleidend waren, komt immers een veroordeling een stuk dichter bij en dat probeert Dexia uiteraard te voorkomen.
Het valt nog te bezien wat de burgerlijke rechter zal doen met het, thans onherroepelijke, oordeel van de AFM. Misschien dat die inderdaad het vonnis van de Rechtbank Amsterdam in stand laat dat de brochure niet misleidend was. Wij kunnen ons echter voorstellen dat de diverse beleggers wel degelijk een beroep zullen doen op de uitspraak van de AFM.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dexia trekt hoger beroep in

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief