icon

Ruzie om parodie op de Staatscourant

FNV-bondgenoten presenteerde onlangs in het Haagse Nieuwspoort de Andere Staatscourant, een krant met alternatieven voor het regeringsbeleid. Zij deed dit bij de uitreiking van de tekst van de Miljoenennota (onder embargo) aan de Nederlandse pers, afgelopen vrijdag.
De uitgever van de Staatscourant, SDU, was niet gecharmeerd. Naar haar mening is inbreuk gemaakt op haar auteursrecht, terwijl tevens schade zou worden toegebracht aan het imago van de echte Staatscourant. (Bron: de Internetjournalist)

Zoals u weet is de Staatscourant het officiele orgaan van de Nederlandse regering. Kun je daar wel auteursrecht op hebben? De Auteurswet bepaalt in artikel 15b dat 'door of vanwege de openbare macht openbaar gemaakte werken' vrijelijk mogen worden verveelvoudigd of verder openbaar gemaakt, tenzij het auteursrecht uitdrukkelijk is voorbehouden. Ik heb even geen fysiek exemplaar van de Staatscourant bij de hand, maar de internetversie van de Staatscourant bevat zo'n voorbehoud duidelijk in het colofon. Het is zelfs de vraag of zo'n voorbehoud wel nodig is ten aanzien van de vormgeving of, zo u wilt, de look and feel van een van de overheid afkomstig werk. We mogen dus wel aannemen dat de SDU inderdaad auteursrecht heeft op de Staatscourant (in ieder geval op de vormgeving daarvan).
Maar dat betekent ook weer niet dat ze alles kunnen tegenhouden. Sinds jaar en dag wordt in het auteursrecht de zogenaamde parodie-exceptie erkend. Dat wil zeggen: inbreuk op het auteursrecht is toegestaan indien sprake is van een parodie. Deze kunstvorm ontleent zijn bestaansrecht immers aan het zo dicht mogelijk 'aanleunen' tegen een bestaand werk. FNV-Bondgenoten roept dat haar Andere Staatscourant zo'n parodie is.
Sinds het legendarische Suske en Wiske arrest uit 1982 weten we echter dat men bij een parodie niet verder mag gaan in het nabootsen van een werk dan nodig is om het parodierende karakter over het voetlicht te brengen. Een al te grote gelijkenis tussen de werken is daarvoor niet nodig. Kijken we met die kennis naar de andere staatscourant van FNV-Bondgenoten klik hier voor een plaatje dan is het wel begrijpelijk dat een poging de digitale versie van de andere staatscourant van de FNV site te downloaden inmiddels strandt op een “internal server error”…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ruzie om parodie op de Staatscourant

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief