icon

Bij aankoop van een fiets, een PC cadeau!

Een Groningse ondernemer heeft een plan bedacht om werkgevers toch nog een soort “PC-prive” regeling aan te bieden voor hun personeel. Daarvoor wordt aansluiting gezocht bij de nog wel bestaande “Fiets-prive” regeling.
Zoals wij ook op deze weblog hebben gemeld is de PC-prive-regeling onlangs met onmiddellijke ingang afgeschaft. Werknemers kunnen zodoende niet meer op fiscaal gunstige voorwaarden een PC aanschaffen via hun werkgever. Een soortgelijke regeling bestaat echter nog wel voor het aanschaffen van een fiets. Die regeling staat ook wel bekend onder de naam “fiets-van-de-zaak”. De Groningse ondernemer maakt nu eenvoudigweg gebruik van die nog bestaande regeling, door fietsen te verkopen waarbij men een volledige PC cadeau krijgt.

Gaat dit werken? Ik heb mijn twijfels… De fiscus toetst uiteraard of de “fiets-van-de-zaak”-regeling naar behoren is toegepast. Is dat niet het geval, dan kan de werkgever een na-heffing verwachten. Uiteraard kan deze de zaak daarop aan de Belastingrechter voorleggen, maar of deze de Groningse vondst gaat accepteren is de vraag.
Het probleem zit hem in de waarde van de fiets. Daarvoor is de catalogusprijs beslissend. Aangenomen mag worden dat men in Groningen geen fietsen beschikbaar gaat stellen met een daadwerkelijke waarde van 749 euro (het maximaal vrij te stellen bedrag). Voor die prijs moet immers ook nog een complete PC worden geleverd. Met andere woorden: het is niet de fiets die 749 euro waard is, maar de combinatie fiets-PC. De verkoper kan hard roepen dat de 749 euro echt geheel aan de fiets wordt besteed, maar niet zijn oordeel is daarover beslissend, doch dat van de rechter. En die zal, met de regeling in de hand, naar de cataloguswaarde van de fiets moeten kijken.
Leuk gevonden, dat wel.

(Zie ook de update bij deze BlAWg-entry.)

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bij aankoop van een fiets, een PC cadeau!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief