icon

Koninklijk werkgeverschap

Ook Hare Majesteit de Koningin heeft zich te richten naar de eisen van goed werkgeverschap.
De kantonrechter te Deventer oordeelde in een recent gepubliceerde beschikking (van 13 maart 2003, gepubliceerd in JAR van 3 september 2004) dat Hare Majesteit zich niet als goed werkgeefster had gedragen jegens de voormalig particulier secretaris van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven die bij haar in dienst was. Deze dame, 66 jaar oud, die de functie reeds sinds 1988 vervulde, werd gevraagd naar een opvolgster uit te kijken omdat de prinses en haar echtgenoot naar verjonging van het secretariaat streefden. Hoewel haar toen zij 65 werd nog was gevraagd aan te blijven tot maximaal haar 70e verjaardag, voldeed de secretaris aan het verzoek. Haar opvolgster werd vervolgens zonder enig overleg met de zittende secretaris en tegen een veel eerdere datum dan deze had aangenomen aangesteld. Nadat zij 'uiting had gegeven aan haar reserves tegen de aanstaande benoeming van haar opvolgster zonder dat ten aanzien van haar een passende regeling zou zijn getroffen' is zij op non actief gesteld. De rechter beeindigde weliswaar de overeenkomst maar oordeelde dat aan de Koningin (vertegenwoordigd door de thesaurier) deze gang van zaken verweten moest worden; er werd een vergoeding toegekend van 45.000 euro. De kantonrechter paste daarbij niet de zgn. kantonrechtesformule toe, althans nam daarin niet de jaren mee die de secretaris voor haar pensioengerechtigde leeftijd had gewerkt.
Daarmee is deze uitspraak niet alleen smeuiig, maar ook van belang voor arbeidsovereenkomsten tussen “gewone mensen” waarbij de werknemer na zijn pensioengerechtigde leeftijd bij zijn werkgever blijft werken. Dat is een situatie die we niet vaak, maar wel steeds vaker zien in de praktijk.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Koninklijk werkgeverschap

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief