icon

Bonden tegen WW-plannen: terecht?

De vakbonden hebben zich fel uitgesproken tegen de plannen van het kabinet om de ontslagvergoedingen in mindering te gaan brengen op de WW-uitkering. Volgens de bonden verliezen de werknemers hiermee een drukmiddel tegen de werkgevers, omdat deze af zouden zijn van de ontslagvergoedingen. Een wonderlijke uitspraak als je bedenkt dat de regering denkt 150 miljoen euro te besparen door de nieuwe regeling – de regering gaat er kennelijk van uit dat de ontslagvergoeding gewoon betaald blijft worden, en dat er dus (veel) minder WW hoeft te worden uitgekeerd. De Kring van Kantonrechters heeft bij een eerdere wijziging van de WW al uitgesproken dat die geen aanleiding was de kantonrechtersformule aan te passen; we verwachten niet dat de kantonrechters dat nu wel zullen doen. De minister heeft eerder gezegd dat hij de ontslagvergoeding wilde halveren, maar nu een hogere vergoeding betekent dat het rijk minder WW hoeft te betalen is het niet waarschijnlijk dat dat plan nog eens uit de kast zal komen.

Er zijn de laatste dagen veel uitspraken gedaan over de verwachte effecten van de maatregel. De ontslagprocedure bij de kantonrechter zou minder populair worden, en er zou veel meer ontslag worden aangevraagd bij het CWI. Wij delen die mening niet. Het zal minder eenvoudig worden om met een werknemer een ontslag te regelen, maar het aantal (inhoudelijke) zaken bij de kantonrechter zou wel eens, juist daardoor, sterk kunnen toenemen. De nieuwe plannen doen daarnaast niets af aan de nadelen die de CWI-procedure op dit moment al heeft: langdurig, met een uitkomst die nog minder zeker is dan de procedure bij de kantonrechter.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bonden tegen WW-plannen: terecht?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief