icon

Plagiaat door Van Gogh en Hirsi Ali?

Francisco van Jole had het eergisteren al op zijn website staan. Vandaag nam de Volkskrant het min of meer over. Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh zouden plagiaat hebben gepleegd in hun korte film Submission. De Iraans-Amerikaanse video-kunstenares Shirin Neshat zou immers ook al beelden hebben gebruikt van in chador gehulde vrouwen van wie handen, voeten en gezicht met Arabische tekens waren beschreven (klik hier voor voorbeelden).
Dit roept de vraag op of het 'idee' vrouwen af te beelden met gekalligrafeerde Arabische teksten op hun lichaam auteursrechtelijk beschermd is. 'Plagiaat' is immers een ander woord voor 'auteursrechtinbreuk' (ook al kent de Auteurswet deze term zelf niet).
Het auteursrecht beschermt uitsluitend concrete vormgeving. Ideeën, stijlen, werkwijzen, technieken: geen van alle komen ze voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking. Ten aanzien van stijlen en technieken maakte de Hoge Raad dit al uit in een beroemd arrest uit 1946. Een stijlnavolging of het uitdrukken van hetzelfde idee levert dus geen auteursrechtinbreuk op.

Auteursrechtelijk valt Hirsi Ali en Van Gogh derhalve hoogstwaarschijnlijk niets te verwijten. Pas als de door hen gemaakte beelden ook echt als concrete verveelvoudigingen van de afbeeldingen van mevrouw Neshat moeten worden gezien komen ze in de gevarenzone. En daarvoor is dan weer maatgevend of auteursrechtelijk beschermde elementen uit het werk van mevrouw Neshat herkenbaar zijn overgenomen in het werk van Hirsi Ali en Van Gogh. Maar louter de stijl en het idee zijn dus niet dergelijke auteursrechtelijk beschermde elementen…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Plagiaat door Van Gogh en Hirsi Ali?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief