icon

Dexia verruimt hardheidsclausule

Dexia heeft via het Financieele Dagblad aangekondigd dat zij de werking van de Hardheidsclausule zal verruimen. De hardheidsclausule is door Dexia ingesteld om te voorkomen dat mensen in grote financiële problemen komen door hun afbtalingsverplichtingen aan Dexia. Dexia is de rechtsopvolger van Bank Labouchere (een voormalige dochter van Aegon) die de Legiolease producten verkocht. Dexia heeft eveneens een commissie ingesteld die de verzoeken onder de Hardheidsclausule beoordeelt.
Voorzitter van deze commissie is Mr. Asscher. De commissie is kennelijk zoveel schrijnende gevallen tegengekomen dat zij aan Dexia heeft verzocht om een versoepeling van de Hardheidsclausule. Dexia zal aan dat verzoek tegemoet komen, maar het is nog niet duidelijk hoe de aangepaste regeling er uit zal zien.
Een buitenstaander zou vraagtekens kunnen stellen bij de timing van het gebaar van Dexia. Dat gebaar komt immers niet lang nadat enkele rechterlijke uitspraken ongunstig uitpakten voor Dexia. Daarnaast heeft Dexia onlangs bekend gemaakt zich geheel terug te trekken uit Nederland. Overigens willen die minder gunstige uitspraken nog niet zeggen dat Dexia definitief in het ongelijk is gesteld. Zij zal waarschijnlijk wel van alle beroepsmogelijkheden gebruik maken.
Aangezien de nieuwe criterie nog niet bekend zijn, is onbekend wat de verruimde toepassing van de Hardheidsclausule betekent voor kopers van Legiolease producten. In ieder geval moet men afzien van alle juridische aanspraken tegen Dexia, als men een beroep doet op de Hardheidsclausule. Dat geldt overigens ook als men het Dexia Aanbod wil aanvaarden (een algemeen schikkingsvoorstel aan de kopers van Legiolease producten). Dat betekent dat men geen recht heeft op restitutie in het geval Dexia later definitief in het ongelijk zou worden gesteld.
Kortom: een nieuwe ontwikkeling in een langlopende affaire. Wordt wederom vervolgd.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dexia verruimt hardheidsclausule

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief