icon

Nieuw handhavingssysteem voor NMa

Ingevolge een per 1 augustus 2004 in werking getreden wetswijziging, welke gebaseerd is op de aanpassingen van het Europese mededingingsrecht, is de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) overgestapt op een nieuw handhavingssysteem. Beoogd is de toepassing van de mededingingsregels effectiever te maken.
In het nieuwe systeem zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor de naleving van de regels, terwijl de NMa verantwoordelijk is voor de handhaving van die regels. Voorts is er geen ontheffingensysteem meer voor concurrentiebeperkende afspraken. Reeds verleende ontheffingen blijven nog maximaal vijf jaar geldig en lopende ontheffingsverzoeken en bezwaarprocedures worden niet verder behandeld.
De boete voor het niet meewerken aan een onderzoek van de NMa is verhoogd van € 4.500,- naar maximaal € 450.000,- per overtreding.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuw handhavingssysteem voor NMa

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief