icon

Straks niet meer betalen voor afbeelden Erasmusbrug

Architect Van Berkel van de Rotterdamse Erasmusbrug treedt actief op tegen iedereen die foto’s van de brug publiceert zonder voorafgaand toestemming te hebben gevraagd. Onder fotografen is daar de afgelopen dagen wat over gesputterd. Ten onrechte. De Auteurswet stelt architect Van Berkel volledig in het gelijk.
De Erasmusbrug is een “werk van letterkunde wetenschap of kunst” in de zin van de Auteurswet en als zodanig auteursrechtelijk beschermd. Dat betekent dat verveelvoudigen en openbaar maken ervan in beginsel niet is toegestaan zonder toestemming van de auteursrechthebbende. En wie een foto maakt verveelvoudigt. (Publiceert men die foto ook nog eens -door deze in de krant te zetten, op internet te plaatsen of als ansichtkaart te verkopen- dan maakt men tevens openbaar.)
De Auteurswet houdt overigens wel rekening met een normale voortgang van het leven van alledag. Bevinden dergelijke kunstwerken zich namelijk blijvend op de openbare weg, dan is verveelvoudigen en openbaar maken toegestaan, mits het afgebeelde werk niet de hoofdvoorstelling vormt. Aldus artikel 18 van de Auteurswet. Een foto van je geliefde met op de achtergrond de Erasmusbrug is dus toegestaan, evenals een “Gezicht op de Maas” waar ook de Erasmusbrug op staat. Een prachtig sfeerbeeld van de Erasmusbrug in de ochtendnevel vereist echter toestemming voor publicatie. Die toestemming is overigens gemakkelijk te verkrijgen van de Stichting Beeldrecht, die door de architect is aangewezen om zijn belangen te behartigen. Wel hangt daar uiteraard een prijskaartje aan.

De regeling betreffende kunstwerken in de openbare ruimte gaat overigens spoedig veranderen. Vermoedelijk treedt op 1 september aanstaande een gewijzigde Auteurswet in werking. Of een openbaar bouw- of beeldhouwwerk de hoofdvoorstelling vormt of niet is dan niet meer relevant. Volgens het nieuwe artikel 18 is straks iedere verveelvoudiging of openbaarmaking van afbeeldingen toegestaan van het werk “zoals het zich in de openbare ruimte bevindt”. Dat opent perspectieven voor de ansichtkaarten-industrie; aan bovengenoemde “Erasmusbrug in ochtendnevel” staat dan immers niets meer in de weg. Mits de nevel echt is. Wie namelijk aan de afbeelding gaat “photoshoppen” moet nog altijd oppassen, zo mogen we uit het gewijzigde artikel 18 afleiden…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Straks niet meer betalen voor afbeelden Erasmusbrug

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief