icon

Werknemers uit nieuwe EU landen kunnen niet zonder meer in Nederland aan de slag

Arbeidskrachten uit de landen die per 1 mei 2004 zijn toegetreden tot de Europese Unie, kunnen niet direct profiteren van het vrije verkeer van werknemers. Vooralsnog geldt dit alleen voor werknemers uit de EER (Europese Economische Ruimte), die bestaat uit de “oude” 15 EU landen en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Voor werknemers uit Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovenië moet de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

Voor sommige vacatures is echter een versnelde aanvraagprocedure voor deze vergunning mogelijk. Dit is het geval wanneer er in Nederland voor een bepaalde functie moeilijk personeel te vinden is, terwijl er in de toetredende landen wel personeelsaanbod is. Dit geldt bijvoorbeeld voor internationale chauffeurs en O.K.-assistenten.

Meer informatie over dit onderwerp is te lezen op www.szw.nl


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Werknemers uit nieuwe EU landen kunnen niet zonder meer in Nederland aan de slag

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief