icon

SpermaShows juridisch te verbieden?

Endemol heeft voor veel ophef gezorgd door aan te kondigen dat de productie wordt voorbereid van een tweetal televisieprogramma’s met als werktitels “Sperm Race” en “Make me a mom”. Het eerste programma is bedoeld voor de Duitse markt; de kandidaat met de beste kwaliteit sperma kan daar een sportauto winnen. Het tweede programma (waarover met Amerikaanse en Britse zenders zou worden onderhandeld) gaat nog een stapje verder. Hier strijdt een aantal mannen in een reeks programma’s om als hoofdprijs een aantal vrouwen zwanger te mogen maken. De bevruchting (in de reageerbuis) zou live worden getoond.
Van CDA zijde is door kamerlid Atsma fel bezwaar gemaakt tegen deze plannen. Men wil eventuele uitzending in Nederland in elk geval voorkomen. Interessant genoeg wordt daarbij niet in eerste instantie gedacht aan de Mediawet, maar aan de Embryowet. Deze zou commercieel gebruik van menselijk sperma verbieden. Alle reden om eens nader naar deze wet te kijken (u kunt dat zelf ook doen, door hier te klikken).

De wet bepaalt onder andere (artikel 5) dat men ook anders dan ten behoeve van eigen geneeskundig gebruik geslachtscellen ter beschikking kan stellen ten behoeve van de zwangerschap van een ander of ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. So far, so good for Endemol: programma 2 is gericht op de zwangerschap van een ander en de race uit programma 1 kan vast wel van een wetenschappelijk sausje worden voorzien. Als we doorlezen in lid 2 zien we echter dat de terbeschikkingstelling slechts schriftelijk en om niet kan worden gedaan. De wet bepaalt voorts nog dat het verboden is “geslachtscellen […] te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor zij ingevolge deze wet ter beschikking mogen worden gesteld” (artikel 24 sub c). Overtreding van dit verbod kan o.a. een gevangenisstraf opleveren van maximaal een jaar.

Men mag het sperma dus alleen gratis ter beschikking stellen. Maar is er wel sprake van betaling in het door Endemol voorgestelde format? Bij de verliezers in ieder geval al niet. En ten aanzien van de winnaar kun je je afvragen of deze zijn prijs krijgt voor het beschikbaar stellen van het sperma of voor het deelnemen aan het programma…
Als Endemol het risico toch liever niet neemt, kan zij de relevante handelingen natuurlijk ook in het buitenland laten plaatsvinden en aldaar opnemen. Vooralsnog is er sowieso alleen sprake van het mogelijk produceren van het programma voor buitenlandse zenders (hoewel ik het CDA de aankoop van die programma’s voor uitzending in Nederland nog niet zo gemakkelijk zie verbieden…)

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
SpermaShows juridisch te verbieden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief