icon

Alleen belanghebbenden hebben straks nog toegang tot de rechter bij nieuw bestemmingsplan!

Op dit moment kan iedereen nog in rechte opkomen tegen een nieuw bestemmingsplan, mits je in een eerder stadium ook een zienswijze bij de gemeente en bedenkingen bij de provincie hebt ingediend. Binnenkort komt daar verandering in. Onderdeel van het project “Naar een slagvaardiger bestuursrecht” (zie weblog 16 juli 2004) vormt namelijk een wetsvoorstel dat erin voorziet dat alleen nog maar belanghebbenden zich tot de rechter kunnen wenden.
Niet iedereen is belanghebbende; daarvoor is vereist dat je je van anderen onderscheidt doordat je een rechtstreeks bij het besluit betrokken belang hebt. Wanneer daarvan sprake is, wordt in de rechtspraak verder uitgewerkt. Ook voor de belanghebbende zal gelden dat hij zich tijdig in de procedure moet hebben gemengd door het indienen van een zienswijze en bedenkingen.
Het is vooralsnog de bedoeling dat het wetsvoorstel per 1 januari 2005 in werking treedt.


Femke van Ooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Alleen belanghebbenden hebben straks nog toegang tot de rechter bij nieuw bestemmingsplan!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief