icon

Brochure Winstverdriedubbelaar toch misleidend ?

De Autoriteit Financiële Markten heeft vandaag (22 juli 2004), na heroverweging in bezwaar, de bestuurlijke boeten bekrachtigd die zij op 9 december 2003 heeft opgelegd aan Dexia. De AFM bevstigt thans boeten in verband met zes door haar geconstateerde overtredingen. De AFM constateert onder andere dat (de rechtsvoorganger van) Dexia verkeerde afrekenprijzen heeft gehanteerd, het verbod van “cold calling” heeft overtreden en onvoldoende informatie heeft ingewonnen over haar cliënten. Verder zouden enkele administratieve regelingen niet juist zijn nagkomen. Ten slotte constateert de AFM dat twee brochures voor de WinstVerDrieDubbelaar en één brochure voor het product KoersExtra misleidend zijn. Meer specifiek acht de AFM een gebruikte koersgrafiek misleidend en onjuist. Verder is in de brochures de term “verrekening” op een misleidende wijze gebruikt.
Met name het oordeel omtrent het misleidende karakter van de brochures is opvallend. Twee weken geleden nog (op 7 juli 2004) oordeelde de rechtbank Amsterdam dat een specifieke advertentie in de Telegraaf niet misleidend was. Deze tegenstrijdigheid brengt de AFM er toe een toelichting te geven op haar eigen oordeel. De AFM benadrukt daarin dat het hier twee publieksbrochures betreft, terwijl de rechtbank een specifieke advertentie beoordeelde. Voorts bezien de rechtbank en de AFM kennelijk de term “verrekening” vanuit een ander perspectief. Dexia heeft gelegenheid om tegen de uitspraak beroep in te stellen bij de rechtbank Rotterdam.
De (juridische) ontwikkelingen in de Legiolease zaken volgen elkaar thans in hoog tempo op. Dat is wellicht niet zo verwonderlijk nu de door minister Zalm afgedwongen poging tot een minnelijke regeling is mislukt. Men kan zich voorstellen dat de rechterlijke instanties deze poging afwachtten, alvorens tot hun oordeel te komen. De stroom uitspraken is nu goed op gang gekomen en wordt ongetwijfeld vervolgd.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brochure Winstverdriedubbelaar toch misleidend ?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief