icon

Openbaarmaking jaarrekeningen stichtingen

Minister Zalm van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat hij voornemens is om het stichtingen te verplichten hun jaarrekeningen openbaar te maken. Mogelijk zal deze plicht ook gaan gelden voor verenigingen.

Reden hiervoor is het tegengaan van de financiering van terroristische groeperingen. In februari heeft het Financieel Expertise Centrum bekendgemaakt dat het voor terroristen en criminelen aantrekkelijk is om Nederlandse stichtingen te misbruiken voor de financiering van hun activiteiten.

Op het moment hoeven alleen stichtingen met commerciële activiteiten en een jaaromzet van EUR 3,5 miljoen hun stukken te deponeren. Als het plan van Zalm doorgang vindt, zullen alle 138.084 stichtingen openheid van zaken moeten geven.

Naast de vereiste openbaarheid van jaarstukken, wenst Zalm meer bevoegdheden te geven aan Belastingdienst, banken, Kamers van Koophandel en het OM, zodat strengere controles uitgevoerd kunnen worden en harder kan worden opgetreden. Zo moet het eenvoudiger worden om bestuurders van verdachte stichtingen te schorsen of ontslaan.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Openbaarmaking jaarrekeningen stichtingen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief