icon

International Accounting Standards

De ministers van Justitie en Financiën hebben een wetsvoorstel opgesteld, dat het vanaf het boekjaar 2005 mogelijk moet maken voor niet-beursgenoteerde ondernemingen om de International Accounting Standards (IAS) te gebruiken bij het opstellen van hun geconsolideerde jaarrekening. De toepassing geldt tevens voor de enkelvoudige jaarrekening. Voor beursgenoteerde ondernemingen zijn de IAS verplicht vanaf het boekjaar 2005.

Het gebruik van de IAS is voor de niet-beursgenoteerde ondernemingen niet verplicht, maar biedt wel voordelen. Bijvoorbeeld als zij nieuwe investeerders willen aantrekken. De belangrijkste doelstelling van de IAS is het vertrouwen in de financiële markten te vergroten door toepassing van transparante en eenvormige jaarrekeningstandaarden in de hele EU. Ook verminderen de administratieve lasten voor Europese ondernemingen: zij kunnen volstaan met één jaarrekening voor de hele EU.

Het wetsvoorstel is gebaseerd op een Europese verordening uit 2002 die het de lidstaten mogelijk maakt om in de nationale wetgeving te regelen dat niet-beursgenoteerde ondernemingen tevens gebruik kunnen maken van de IAS. De ministers hebben het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gezonden.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
International Accounting Standards

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief