icon

Jan Mulder boos op NOS Journaal

Columnist, 'moeder aller deskundigen' en talkshow personality Jan Mulder zou een proces overwegen tegen de NOS, omdat het NOS Journaal een fragment uit de talkshow Barend & Van Dorp onjuist zou hebben weergegeven. Het gaat om het fragment waarin Mulder in een ironische reactie woorden als 'ophangen' en 'stenigen' gebruikte in relatie tot bondscoach Dick Advocaat. Doordat in het fragment is geknipt, valt de ironische lading van de uitspraken van Mulder grotendeels weg. In de Volkskrant van 30 juni gaf hoofdredacteur Hans Laroes van het journaal toe dat er in het fragment geknipt is. Van manipulatie is zijns inziens echter geen sprake geweest. “Dat is gewoon gezeur van een mislukte ironist die ons handig de schuld in de schoenen probeert te schuiven” aldus Laroes in de Volskrant.

De vraag is of het wel nodig is om van manipulatie te kunnen spreken om juridische actie succesvol te maken. In een eventuele procedure zouden hier de vrijheid van meningsuiting van het NOS Journaal en het recht van Mulder op bescherming van zijn reputatie tegenover elkaar staan. Aan beide rechten worden voorwaarden gesteld. Ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting is dat o.a. ook de zorgvuldigheidseis: wat gerapporteerd wordt moet steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal en mag niet opzettelijk onjuist zijn. Het Journaal zou in dit verband wel kunnen aanvoeren dat de getoonde beelden in het kader van het betreffende item (dat ging over taalverruwing) passend waren.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Jan Mulder boos op NOS Journaal

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief