icon

Subsidie voor energiebesparende maatregelen aan huis (SEEH) nieuw leven ingeblazen

Eerder schreven wij al over de gevolgen van het klimaatakkoord voor de bebouwde omgeving. Om in de al bebouwde omgeving woningen duurzamer te maken moeten uiteraard verbouwingen plaatsvinden. Voor verbouwingen uitgevoerd na 15 augustus 2019 kunt u vanaf 2 september 2019 de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen. Voor de subsidie is een budget van € 84 miljoen beschikbaar gesteld tot uiterlijk 31 december 2020. Per renovatie aan een woning is eenmalig maximaal € 15.000 subsidie te verkrijgen.

Voor wie is de subsidie?

De SEEH is bedoeld voor mensen met een bestaande koopwoning (die zowel eigenaar als bewoner zijn), vereniging van eigenaars (VvE’s), wooncoöperaties en woonverenigingen die minimaal twee grote energiebesparende maatregelen laten uitvoeren aan hun woning. Energiebesparende maatregelen zijn: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloer- of bodemisolatie en hoogrendementsglas.

Verhouding Urgenda-uitspraak

De SEEH is eerder ingevoerd in september 2016, waarbij het subsidieplafond al in april 2017 bereikt was. De subsidie wordt dus weer nieuw leven in geblazen. De reden daarvoor is de ‘Urgenda-uitspraak’ van 9 oktober 2018 waarover wij in een eerdere blog schreven. In deze uitspraak is de Staat veroordeeld tot het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met tenminste 25% ten opzichte van 1990. Naar aanleiding van deze uitspraak neemt de overheid maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Eén van deze maatregelen is het opnieuw beschikbaar stellen van de SEEH subsidie.

Subsidievoorwaarden en aanvragen

Indien u aan de voorwaarden voldoet kunt op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) de SEEH aanvragen. De belangrijkste voorwaarden is onder meer het hiervoor besproken minimum van twee energiebesparende maatregelen die zijn getroffen na 15 augustus 2019 voor een minimaal aantal vierkante meters van het huis. Verder is belangrijk dat de woning uw eigendom én hoofdverblijf is, of dat het uw hoofdverblijf wordt na de renovatie. Ook moeten de verbouwingen worden uitgevoerd aan een al bestaande woning (oftewel: voor een aanbouw aan een woning of een nieuwbouwwoning wordt geen subsidie verleend).

Indien u aan de voorwaarden voldoet kan het met deze subsidie interessant zijn om te bekijken of uw energiebesparende maatregelen aan uw huis wil laten uitvoeren. Een subsidie van maximaal € 15.000 behoort tot de mogelijkheden.


Marcel Beekman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied energietransitie.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Subsidie voor energiebesparende maatregelen aan huis (SEEH) nieuw leven ingeblazen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief