icon

‘Mijn contractspartner doet niet wat hij moet doen!’ Nou en…?

Stel: u koopt een computer bij een leverancier. U betaalt niet direct, maar in termijnen. Binnen de kortste keren vertoont de computer kuren. U klaagt en stopt met betalen, maar de leverancier begint met het sturen van aanmaningen. Hij schakelt een incassobureau in en begint zelfs een procedure. U verweert zich bij de rechter door te zeggen dat de computer niet deugt. De rechter gelooft u, maar veroordeelt u toch om te betalen. Want het simpele feit dat de computer niet deugt, leidt er nog niet toe dat uw contractuele verplichting om te betalen is vervallen of opgeschort.

Variaties op deze casus doen zich regelmatig voor. In een recent geval (http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2017:1253) bij de Rechtbank Den Haag kwam het zelfs tot faillietverklaring van de koper:

“De verklaring ter zitting dat de leveringen van verzoekster te laat en/of niet-conform zijn geschied, maakt – voor zover dat al is komen vast te staan – nog niet dat geen sprake (meer) is van een overeenkomst tussen verzoekster en verweerster. Derhalve moet verweerster aan haar betalingsverplichting voldoen. (…) Het faillissement moet dan ook uitgesproken worden.”

Als u vindt dat uw verkoper wanprestatie pleegt, volsta dan niet met dat verweer, maar verbind daar ook een consequentie aan. U kunt de overeenkomst bijvoorbeeld ontbinden of opschorten. Zo lang u dat niet doet, blijft uw betalingsverplichting in stand. Rechters kunnen wel hinten dat u de overeenkomst moet ontbinden, maar zullen u over het algemeen geen woorden in de mond leggen. Zo lang de overeenkomst niet wordt ontbonden of opgeschort, zullen zij de vordering tot betaling van de koopsom moeten toewijzen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.


Peter Bos is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied conflictoplossing / Procesrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
‘Mijn contractspartner doet niet wat hij moet doen!’ Nou en…?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief