icon

Nieuw Hotelbeleid in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft onlangs de nieuwe nota Hotelbeleid 2007 – 2010 vastgesteld. Het groeiende tekort aan hotelkamers en het feit dat Amsterdam in 2006 de op een na hoogste gemiddelde kamerbezetting had, was aanleiding voor het vaststellen van het nieuwe beleid.

Om het steeds groter wordende tekort aan hotels op te vangen heeft de gemeente een pakket maatregelen aangekondigd op het gebied van communicatie, uitbreiding van het aantal kamers, afspraken met de stadsdelen en korte termijn oplossingen.

Met betrekking tot de communicatie heeft de gemeente besloten de facilitering van hotelinitiatieven en kennis over de hotelmarkt te centraliseren door binnen de afdeling Economische Zaken een hotelloods aan te stellen. Deze zal als kennispunt fungeren en nieuwe initiatieven door de gemeente loodsen. Ook zal de gemeente jaarlijks congressen organiseren om de markt op de hoogte te brengen welke nieuwe hotellocaties beschikbaar zijn en welke lange termijnkeuzes de gemeente maakt ten aanzien van marktontwikkeling.

De gemeente wil verder fors uitbreiden; voor 2015 zijn er 9.000 extra hotelkamers gepland waarvan er minimaal 4.500 kamers dienen te zijn gerealiseerd. Om dit te bereiken dienen voor eind 2010 plannen te worden ontwikkeld voor 7.200 hotelkamers op reeds bekende of geheel nieuw te ontwikkelen locaties. In 2008 zullen daarom in ieder geval 50 nieuwe kansrijke locaties worden aangewezen en de bestaande 104 potentiële locaties worden herbeoordeeld op geschiktheid. Voor tijdelijke oplossingen wordt ook gekeken naar andere locaties zoals op het water (bijvoorbeeld een cruiseschip). Ook wordt bezien of leegstaande kantoren kunnen worden omgebouwd tot hotel.

Met de stadsdelen worden aparte afspraken gemaakt over het aantal te realiseren hotelkamers. In dit kader zij opgemerkt dat het stadsdeel Centrum – waar een hotelstop gold – eveneens 1000 extra kamers dient te realiseren.

De aandacht voor nieuwe permanente locaties zal zich met name richten op twee- en driesterren hotels (en lager) maar er dienen ook twee echte tophotels, boven de vijfsterren, te komen in het centrum, alsmede meer congreshotels. Verder zal de gemeente ook aandacht gaan besteden aan alternatieve vormen van verblijf, zoals appartementen, hotelappartementen en short-stay-appartementen. Voor short-stay-appartementen zal een apart beleid ontwikkeld gaan worden, zodat passende regelgeving ontstaat en Amsterdam beter tegemoet zal kunnen komen naar de vraag naar deze verblijfsvorm. Daarover schreven wij al in de bijdrage van 5 december 2007


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuw Hotelbeleid in Amsterdam

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief