icon

Rookverbod

Als het aan Minister Klink ligt treedt per 1 juli 2008 een rookverbod in, dat geldt voor het gehele “publieke domein”. Roken is dan alleen nog toegestaan in speciale rookruimten, in de open lucht en in privé-ruimten.

De speciale rookruimten dienen afsluitbaar te zijn, zodat hinder van tabak tot een minimum beperkt blijft. Het ventilatiesysteem van de rookruimte is bij voorkeur niet aangesloten op het algemene ventilatiesysteem van het gebouw. Het is niet de bedoeling dat de rook uit de rookruimte via het ventilatiesysteem in andere rookvrije delen van het gebouw terecht komt.

Rookruimtes moeten uitsluitend voor het roken van tabaksproducten zijn aangewezen. In de horeca betekent dit dat in rookruimten ter bescherming van de werknemer niet wordt bediend. Uit de toelichting van de minister blijkt dat het wel mogelijk is om in de rookruimte een kopje koffie te drinken of de krant te lezen.

De beperkingen van roken op terrassen zijn nog niet duidelijk. Roken op overkapte en overdekte terrassen zal niet worden toegestaan, maar roken onder een parasol weer wel. Omdat er duidelijke grenzen moeten worden gesteld, wil de minister een “code of practice” opstellen in samenwerking met horecawerkgevers en werknemersorganisaties. In de Telegraaf stond al het bericht dat de branchevereniging geen medewerking zal verlenen aan advisering over regelgeving, nu de minister geen gehoor heeft gegeven aan het verzoek de roker strafbaar te stellen. De Koninklijke Horeca Nederland is klaar met Klink.

Straks zijn de horecaondernemers zelf aan zet. Wordt het bedrijf geheel rookvrij of moet worden geïnvesteerd in een speciale rookruimte?


Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Rookverbod

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief