icon

Aanbesteding: 4 aanbiedingen zijn toch geen aanbieding.

Dat het als bedrijf cruciaal kan zijn om strikt te voldoen aan de voorschriften die een bestuursorgaan stelt ter zake van een openbare (Europese) aanbestedingsprocedure, ondervond een bedrijf uit Berlicum.

De gemeente Den Bosch schreef in april 2007 een openbare aanbesteding uit voor het leveren van natuursteen voor onder andere “de Markt” in de stad. De economisch meest voordelige aanbieding zou de opdracht aanbesteed krijgen. De gemeente had voorgeschreven dat een onderneming zich maximaal eenmaal kon inschrijven op de opdracht en dat varianten niet waren toegestaan. Het betreffende bedrijf uit Berlicum diende, ondanks voornoemd voorschrift, vier aanbiedingen in. Het gevolg was dat de gemeente alle vier de aanbiedingen niet rechtsgeldig achtte en deze buiten beschouwing liet.

Uiteindelijk bleek dat wanneer het eerste aanbod van het Berlicumse bedrijf niet buiten beschouwing was gebleven, het de meest voordelige aanbieding was geweest en derhalve de opdracht aanbesteed zou hebben gekregen.

Het Berlicumse bedrijf vroeg dan ook een voorlopige voorziening aan, maar werd in een onlangs gepubliceerde uitspraak door de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Bosch in het ongelijk gesteld. De rechter overwoog dat, nu het bedrijf in strijd met de strikte procedureregels in openbare Europese aanbestedingsprocedures heeft gehandeld, de gemeente terecht de aanbiedingen van het bedrijf buiten beschouwing heeft gelaten. Deze procedureregels waarborgen immers eerlijke concurrentie en volgen uit het gelijkheids- en transparantiebeginsel.

Bij openbare aanbestedingprocedures is dan ook zaak om, wil men niet buiten de boot vallen, zich strikt aan de procedureregels te houden. De kleine lettertjes zijn dus essentieel.


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Aanbesteding: 4 aanbiedingen zijn toch geen aanbieding.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief