icon

Garanties en termijnen bij koop/aanneming

Bij koop/aannemingsovereenkomsten lopen meerdere voorwaarden naast elkaar. Vaak zijn toepasselijk de Algemene Voorwaarden uit 1992, zoals gedeponeerd bij notaris van Orsouw te Utrecht. Daarnaast worden vaak de GIW-garanties gesloten, die hun eigen regime kennen. En bij geschillen tussen de onderneemster (projectontwikkelaar/aannemer) en bewoners (kopers) kan dan de vraag rijzen welke toepasselijke voorwaarden voorrang hebben.

In een onlangs gepubliceerde zaak (BR 2006/140) heeft de arbiter besloten dat de Algemene Voorwaarden en de GIW-garanties naast elkaar staan. Zij zijn cumulatief, en niet alternatief. In dit geval had de onderneemster het verweer gevoerd dat er een GIW-garantietermijn gold van 3 jaar, waardoor de (langere) termijn voor verborgen gebreken uit de Algemene Voorwaarden zou moeten zijn vervallen. Arbiter wijst dit verweer dus af. Er is geen verkorting van de termijn. En omdat de bewoners de gebreken redelijkerwijs niet eerder hadden kunnen ontdekken (er was sprake van gebreken aan het kitwerk van de ruiten), was er sprake van verborgen gebreken. Terloops beslist arbiter ook nog dat de bewoners niet de schuld hoeven te bewijzen van de onderneemster. Het is voldoende als de bewoners bewijzen dat er sprake is van een verborgen gebrek. De onderneemster moest alle ruiten herstellen. Het is onbekend of hoger beroep is aangetekend.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Garanties en termijnen bij koop/aanneming

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief