icon

Tropisch weer? Terras op de stoep

Bij temperaturen van 28 graden of hoger (en bij temperaturen van 25 graden gepaard met een hoge luchtvochtigheidsgraad) geldt voor het centrum van Amsterdam het zogenaamde Tropisch Weer Scenario. Op de website van Stadsdeel Amsterdam-Centrum is te lezen of het Tropisch Weer Scenario van kracht is.

Voor horeca-gelegenheden met een terrasvergunning betekent dit dat vanaf 10.00 uur tot de in de vergunning toegestane eindtijd de terrassen mogen “uitwaaieren”. Dit betekent dat de terrassen dan uitgebreider mogen zijn dan de terrasvergunning toestaat, mits het voetgangersverkeer hierbij niet belemmerd wordt en er geen gevaarlijke of om andere redenen onaanvaardbare situaties ontstaan. Omwonenden moeten bijvoorbeeld nog wel hun woning onbelemmerd in of uit kunnen gaan en er mogen geen bezoekers, stoelen of tafels op de rijweg of op parkeerplaatsen staan. In het Tropisch Weer Scenario mogen ook horecagelegenheden die geen terrasvergunning hebben vanaf 10.00 uur tot de reguliere sluitingstijd enkele tafeltjes aan de gevel plaatsen. Ook hier geldt dat er geen onaanvaardbare situaties mogen ontstaan. Enkele hoofd- en winkelstraten zijn overigens uitgesloten voor terrassen, ook in het Tropisch Weer Scenario.

Bij tropisch weer zijn de regels dus aanzienlijk soepeler dan gedurende de rest van het jaar. Dan geldt dat het verboden is een terras te exploiteren buiten de periode van 1 maart tot 1 november; maar in sommige stadsdelen bestaat de mogelijkheid om een winterterras te exploiteren. Het is voorts verboden om zonder vergunning een terras te exploiteren. Om in aanmerking te komen voor een terrasvergunning moet het horecabedrijf voldoen aan de eisen van de Drank- en Horecawet en in het bezit zijn van een exploitatievergunning. Voorts mag het terras geen gevaar opleveren voor de bruikbaarheid van de weg en mag het terras geen afbreuk doen aan andere publieke functies van de openbare ruimte (bijvoorbeeld de ruimte die overblijft voor voetgangers) of aan het uiterlijk van de openbare ruimte. Bij de toekenning van de vergunning speelt tevens de eventuele overlast van het terras een rol.


Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tropisch weer? Terras op de stoep

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief