icon

Boete SBS wegens sluikreclame teruggedraaid

In januari 2002 heeft het Commissariaat voor de Media een boete van EUR 9.000,– opgelegd aan SBS, omdat het van oordeel was dat SBS verboden sluikreclame had gemaakt tijdens de live-uitzending van het Ajax 2001 Toernooi. Op 3 augustus 2005, heeft de Raad van State in hoger beroep bepaald dat deze boete niet terecht was. Daarmee bekrachtte de Raad van State het eerdere oordeel van de rechtbank Amsterdam.

Volgens de Raad van State, oordeelde het Commissariaat voor de Media ten onrechte dat SBS bewust reclame maakte door elektronische reclameborden in beeld te brengen van ABN AMRO, Radio 538, LAVOR en Ticket Box. De enkele omstandigheid dat het reclamemateriaal voor het televisiekijkend publiek in beeld is gekomen, betekent nog niet dat daarmee het verbod op sluikreclame is overtreden. Terecht heeft de rechtbank Amsterdam overwogen, aldus de Raad van State, dat slechts als gevolg van het feit dat spelbeelden in beeld werden gebracht, ook de in het stadion aanwezige reclame in beeld kwam. Verder is niet gebleken van opzet tot het maken van sluikreclame door de reclameborden opzettelijk in beeld te brengen. SBS heeft dus met succes bezwaar aangetekend tegen de opgelegde boete.


Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Boete SBS wegens sluikreclame teruggedraaid

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief