icon

Last van de overheid?

Minister (of beter gezegd ex-minister) Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties zal na het debacle van de gekozen burgemeester de komende tijd volop in het nieuws zijn. Daarmee verdwijnen de andere projecten van deze minister enigszins naar de achtergrond.

Toch is het wel aardig om even stil te staan bij het project Administratieve Lastenverlichting Burgers. Want de hoeveelheid formuleren die soms moeten worden doorgeploeterd bij het aanvragen van voorzieningen en vergunningen leiden eerder tot ergernis dan tot een snelle afhandeling van een aanvraag. Overheden dienen daarom te snoeien in regelgeving, beter te gaan samenwerken en slimmer gebruik te maken van ICT, aldus de projectomschrijving. Het project past binnen het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet waarin is neergelegd dat de kwaliteit van de publieke dienstverlening moet worden verbeterd. Ook moeten volgens dit akkoord de regelzucht en bureaucratie worden verminderd. De doelstelling: een kwart minder administratieve lasten in 2007.

En daarbij wil men worden geholpen door de burger die genoeg heeft van de administratieve rompslomp. Bij het Meldpunt Last van de overheid kan iedereen zijn ergernissen of suggesties kwijt. Deze informatie wordt gebruikt bij het opstellen van de verdere plannen. Een aardig initiatief, zo zou men denken, maar vooralsnog betekent dit wel voor zowel de overheid als de burger nog een formulier met informatie die moet worden verwerkt.


Femke van Ooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Last van de overheid?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief