icon

In de rij voor een bouwkavel

Nieuwe grond is erg gewild, en als je er mag bouwen hebben mensen heel wat over voor een lapje grond. Dat geldt in het hele land en dus ook in Harkstede (bij roeiers welbekend), gemeente Slochteren. Daar had de gemeente bekend gemaakt dat vanaf 26 februari 2005 om 10.00 uur nieuwe bouwkavels zouden worden uitgegeven voor het Eilandrijk Borgmeren. De gemeente maakte daarbij ook bekend dat de bouwkavels zouden worden uitgegeven volgens het principe “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.

Eenvoudig genoeg, zou men denken. Maar niet dus. De interesse en aanloop waren blijkbaar zo massaal dat zich weken van tevoren al een rij van geïnteresseerden vormde. En blijkbaar dreigde er een aantal geïnteresseerde burgers buiten de boot te vallen. Naar aanleiding van deze aanloop, maakte de gemeente enkele nadere spelregels bekend om de boel een beetje ordentelijk te laten verlopen. Enkele geïnteresseerden vonden dat oneerlijk, en zij stapten naar de Voorzieningenrechter om te voorkomen dat de gemeente de bouwkavels zou uitgeven zonder hun een nieuwe kans te geven. Maar de Voorzieningenrechter zag niets in hun verhaal. Omdat zij het college van Burgemeester en Wethouders hadden gedagvaard en niet de gemeente zelf, kon eigenlijk de vordering al niet ontvankelijk zijn. Maar ten overvloede overweegt de Voorzieningenrechter, op uitdrukkelijk verzoek overigens van B&W, nog dat het principe van “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” eerlijk is en voldoende duidelijk is. Er is geen reden om de uitgifte van de kavels uit te stellen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
In de rij voor een bouwkavel

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief