Wieringa AdvocatenWieringa Advocaten • Postbus 10100 1001 EC Amsterdam • IJdok 17 1013 MM Amsterdam • +31 (0)20 624 6811 • Wieringa@wieringa.nl
 
Column/actueel
Charlotte Mulder, 08/02/2013

Het einde van het Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN)

Het welbekende Landelijke Jurisprudentie Nummer (LJN) (waarnaar ook in onze blogs nogal eens wordt verwezen) gaat verdwijnen. De Rechtspraak gaat de uitspraken voortaan nummeren volgens een nieuw systeem: de European Case Law Identifier (ECLI).

De nummering ECLI wordt Europa-breed gebruikt en het formaat is overal in Europa hetzelfde: ‘ECLI:landcode:instantiecode:jaar:nummer'. De landcode is tweeletterig. De Rechtspraak bepaalt de instantiecode, die wordt vastgelegd in de ECLI-index. Het nummer mag door de landen op eigen wijze worden ingevuld. In Nederland is gekozen voor een volgnummer. We zullen dus dit soort nummers gaan aantreffen: ECLI:NL:HR:2013:260. Als groot voordeel van ECLI wordt genoemd dat buitenlandse uitspraken beter te vinden zijn en de uitspraken van Europese hoven makkelijker te citeren.

We nemen dus afscheid van de LJN's, die in 1999 door de Rechtspraak zijn geïntroduceerd. De Rechtspraak wil voor het einde van dit jaar ECLI's gaan uitgeven en de hernummering van de LJN uitspraken realiseren. De hernummering van bijvoorbeeld LJN:BX0405 wordt dan ECLI:NL:HR:2012:BX0405. De bestaande LJN's blijven op deze wijze herkenbaar. Ook blijft het mogelijk om te zoeken op de oude LJN's.

Deel dit artikel via     
Twitter     Twitter     E-mail     

Charlotte Mulder is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van dit artikel kunt u zich wenden tot Wieringa Advocaten.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 

waarnaar bent u op zoek?

pagina's waarop minstens één van de zoektermen voorkomt
pagina's waarop alle zoektermen voorkomen
pagina's waarop de exacte tekst voorkomt

in de hele website
alleen in de blog
in de website met uitzondering van de blog

Wieringa Advocaten